Termografering

Termografering gjøres med et kamera som registrerer varmestrålingen fra et objekt, og er en effektiv metode for å avdekke varmgang i sikringstavler eller på annet elektrisk utstyr. Varmgang kan oppstå som følge av overbelastning, dårlige skrueforbindelser, skjevt iskrudde sikringer, løse deler, feil i installasjonsmateriellet og feil bruk. Varmgang kan gjerne utvikle seg over tid og er som regel vanskelig å avdekke med det blotte øye.

Ved å termografere det elektriske anlegget kan man altså påvise komponenter med temperaturavvik og dermed oppdage varme og brannfare på et tidligere tidspunkt. Dette gjør det mulig å avdekke og rette opp feilen før det utarter seg, og i verste fall fører til brann.

Bruk alltid en sertifisert kontrollør i.h.t. NEK 405-1 til termografering, da sikrer du at du får en el-kontroll der alt blir grundig sjekket. Du får også en rapport som tar for seg kontrollerte punkter, eventuelle avvik, beskrivelse av disse og anbefaler videre tiltak.

Under til venstre ser vi et bilde tatt med vanlig kamera. Alt ser tilsynelatende OK ut, men på bildet til høyre, tatt med termografi, ser vi noe annet; en varmgang.

Her er bilder fra en varmtvannsbereder hvor alt er OK. Dessverre er varmgang på varmtvannsberedere mer normalt enn unormalt.