El-kontroll, landbruk

Feil og mangler på det elektriske anlegget er den største årsaken til brann i landbruket. Støv, gasser, fuktighet og vibrasjoner belaster installasjoner og skaper farlige situasjoner.

At fokuset på den tekniske standarden i landbruksbygg er nødvendig illustreres av Ifs undersøkelse av de siste store brannene i landbruket. Av branner med et skadeomfang på mer enn 5 millioner kroner startet 8 branner i sikringsskap, 8 hadde annen elektrisk årsak, 5 ildspåsettelse og 6 hadde ukjent årsak.

Gode rutiner forhindrer tap av liv og verdier

Har du rutiner på plass for jevnlig el-kontroll, reduseres faren for brann betraktelig.

Gjennom «forskrifter om dyrehold» krever Mattilsynet at du gjennomfører el-kontroll hvert tredje år i driftsbygninger.

Denne kontrollen må ikke forveksles med den som Det Lokale Eltilsyn (DLE) foretar. DLE gjør stikkprøvekontroller av el-anlegg på gårdsbruk og er ikke fullverdig godkjent som en sertifisert kontroll.

Velg en annen kontrollør enn den som har montert anlegget, eller den elektriker du benytter til vanlig. Dette gjør at du får en uavhengig kontroll og en bedre kontroll da kontrolløren kun har som formål å finne feil i din elektriske installasjon for å sikre deg og dyr mot brann, eller skjulte berøringsfarer i ditt elektriske anlegg.